Krštenja i prva pričest

SVIJEĆE ZA KRŠTENJE / KOMPLETI ZA KRŠTENJE

KRŠTENJE JE PRVI, OSNOVNI, TEMELJNI SAKRAMENT CRKVE
Krist ga je ponudio svima da imaju život vječni. Krštenje je sakrament vjere. Krštenje je najveći milosni dar Presvetog Trojstva koji čovjek prima nakon ulaska u život. Po sakramentu krštenja od nebeskog Oca primamo Duha posinjenja i ubrajamo se u djecu Božju. Isus nas u svojoj Krvi po sakramentu krštenja pere od grijeha – istočnog i osobnih. Krštenjem čovjek postaje novo stvorenje, nanovo rođeno iz vode i Duha Svetog te se po njemu ugrađujemo u kraljevsko svečeništvo i postajemo narod Bogu stečen. Po krštenju smo za Boga vezani – postajemo njegova draga svojina. Ovaj sakrament je početak životnog hoda čovjeka prema vječnom sjedinjenju s Bogom u ljubavi, u nebu. Krštenje je temelj i vrata ostalim sakramentima i milostima koje nam oni dijele.

Naši mali “anđeli” zaslužuju smo najbolje! Svijeće za krštenje kao i naši kompleti za krštenje ručni su rad izrađeni sa puno ljubavi i pažnje. Krsne svijeće izrađujemo ručno ( tradicionalnim postupkom nalijevanja vrućeg voska u kalupe ). Krsni kompleti – krsne košuljice također su ručni rad poznat kod naših baka pod nazivom “Šlinganje”, jer naše bake su vrijednim rukama tkale našu povijest kroz narodne nošnje. I mi smo u našim kompletima za krštenje ili samo svijećama za krštenje zadržati duh izvornosti i tradicije kroz moderan design.

Obratite nam se s povjerenjem jer ćemo svaku Vasu ideju kompletića za krštenje ili samo svijeće za krštenje pretvoriti u bajku za Vašeg malog “anđela”.

SVIJEĆE ZA PRVU PRIČEST
PRVA PRIČEST JE DRUGI SAKRAMENT CRKVE

Sveta Pričest je jedan od sedam svetih sakramenata, te zajedno s krštenjem i potvrdom čini tzv. sakramente kršćanske inicijacije.

Sveta pričest je sakrament u kojem pod prilikama kruha i vina primamo pravo tijelo i pravu krv Isusa Krista. Taj je sakrament ustanovio Krist Gospodin na Posljednjoj večeri. On je tada blagoslovio kruh i rekao : Uzmite i jedite! Ovo je moje tijelo koje se za vas daje. Blagoslovio je i kalež s vinom i rekao : Ovo je krv moja, krv saveza koja se za vas proljeva, za oproštenje grijeha. Ovo činite meni na spomen. Osim sakramenta sv. Pričesti ili euharistije, Isus je tada ustanovio i sakrament sv. Reda.

Naši mali “anđeli” zaslužuju smo najbolje! Svijeće za prvu pričest ručni su rad izrađeni sa puno ljubavi i pažnje. Svijeće izrađujemo ručno ( tradicionalnim postupkom nalijevanja vrućeg voska u kalupe ).
U ponudi imamo Svijeće za prvu pričest napravljenih različitim tehnikama što im daje osobnost i prepoznatljivost. Posebna pažna je posvećena i ambalaži koja jeručno napravljena i ručno paljena motivima prve pričesti.

Tehnike korištene u izradi su:
Kraljica ručnog rada ZLATOVEZ – ručni rad iz Đakova. Vez zlatom pojavio se u 19. stoljeću, a bio je znak prestiža pojedinih seoskih obitelji i njihovih kćeri i sinova, jer su se tim vezom izrađivali najsvečanije djevojačke rubine i momačka poprsja. Prije tih vezova na selu, zlatovez se radio na dvorovima, u crkvama i bogataškim obiteljima. O zlatovezu se pisalo još u 13. stoljeću na području Dubrovnika. U svijetu je poznata dresdenska škola zlatoveza iz koje su ponikle mnoge zlatovezilje europskih prijestolnica. Zlatovez je u Slavoniji bio naročito cijenjen u vrijeme biskupa J. J. Strossmayera i njegovog tajnika uzoritog svećenika i našeg najvećeg etnografa Milka Cepelića.

Štikanje je tehnika izrade bijelog bušenog veza na rubini ili platnu pomoću ručne napravice sa igom – mašnicom, ili u današnje vrijeme šivaćom mašinom.
Kod rišeljea rišeljea se rupice na mustri, koja je prethodno obrađena koncem, orezuju škaricama. Specifični su također i načini obrade rupica, kako se one ne bi “cufale”.
Najčešće se štikaju čipke i djelovi ženskih narodnih nošnji, a danas se još uvijek u nekim krajevima Hrvatske štika i posteljno rublje te u novije vrijeme zavjese za vlasnike istančanog ukusa.

Quilling tehnika se drugačije naziva i filigranski papir i predstavlja umjetnost stvaranja dizajniranih ukrasa od papira. Quilling tehnika postoji već stotinama godina. U doba renesanse su plemići i plemkinje željeli iskoristiti pozlaćeni papir koji se u crkvama koristio u procesima obilježavanja. Na taj način su stvarali ukrasne predmete kojima su dekorirali vjerske objekte, kao alternativa skupog zlata filigrana. U 18. i 19. stoljeću je ova tehnika postala razonoda ženama u Engleskoj, koje su dekorirale svoje čajnike i dijelove nameštaja, a kasnije se proširilo i na ostatak svijeta.

Obratite nam se s povjerenjem jer ćemo svaku Vašu ideju pretvoriti u bajku jer mi smo drugačiji.

Vaš ORIOLI team!